Witvissen Twente Kanaal

Sinds de laatste paar jaar hoor ik van mensen om mij heen dat de vangsten op het Twente Kanaal tegenvallen met name de witvissers onder ons klagen steen en been. Naar hun mening zwemt er niets meer en is alles leeggeroofd. Ook zijn er geen uitzettingen meer gedaan waardoor de visstand behoorlijk afneemt. Dit maakt de visserij er natuurlijk niet beter op. Niet alleen de vangsten zijn slecht, je wordt tijdens je visdag ook nog eens geterroriseerd door de inheemse grondels, van die kleine zwarte visjes die je haak inslikken en een tijd aan je haak bungelen zonder dat je dit door hebt, hierdoor krijg je geen beet meer van andere witvis. Na zo’n succesvolle dag ben je dan wel even genezen en kom je er de eerste tijd niet weer. Echter deel ik de mening van de meesten onder ons maar zo negatief dat het wordt voorgedaan vind ik het niet. Telkens als ik ga witvissen op het Twente Kanaal kan ik in de meeste gevallen met een leuke vangst de sessie afsluiten. Eerlijkheid biedt wel te zeggen dat als je op het kanaal gaat vissen dat je concessies moet doen namelijk, vissen op de plek waar vis zit, het vissen van de effectieve aas uren en zorg ervoor dat je voer hufterproof is (grondels). Zoals je het leest lijkt het makkelijk en vaak zijn er vissers die erom moeten lachen (want zij kunnen wel vissen!). Er zit gewoon geen vis meer is hierop vaak het antwoord. Echter is deze misschien onbedoelde eigenwijsheid toch het probleem. Voordat ik op het kanaal uitpak om te gaan vissen rijd ik meestal langs het kanaal om te zien waar de meeste activiteit zich voordoet. Daar waar de meeste activiteit zich voordoet is mijn plek voor die sessie. Er zijn dagen waarop de vis zich niet laat zien en op deze dagen gebruik ik mijn kennis van de voorgaande visdagen en gok dan ook op de voor mij meest goede optie. Het vissen van de effectieve aas uren is natuurlijk niet altijd in te schatten en dit verandert door het seizoen heen. Deze kennis vergaar je alleen door regelmatig te vissen op verschillende dagdelen om zo hier een goed beeld van te krijgen. Als laatste komt dan het voer en dit is een van de belangrijke onderdelen om een in deze tijd succesvol te zijn op het kanaal. Door de grondel plaag zijn de traditionele aassoorten op het kanaal in de eerste fase een domme zet. Als de groep grondels (honderdtallen) eerder je voer vindt dan de witvis vang je de hele tijd niets anders meer. Deze grondels overwoekeren namelijk je voerplek en eten al je aas op, hierdoor word je voerplek voor de witvis onzichtbaar. Zelf start ik namelijk met grof voer zoals hennep, mais, pellets en 10mm boilies, dit aas is voor de grondels minder interessant door hun grootte en worden vaak met rust gelaten waardoor het present blijft liggen voor de vissoort dat je belagen wilt. Echter zit de vis op je plek en je vangt met regelmaat een witvis kun je in je voer ook de traditionele aassoorten gebruiken zoals bijvoorbeeld, pieren, maden, casters. De witvis heeft namelijk je plek gevonden en blijven steeds weer terug komen voor meer. Het zal niet de eerste keer zijn dat je na het switchen op traditioneel aas, je het leefnet goed vol vangt.