Voorjaar 2016

Het is ergens eind maart als er eindelijk in het weersbericht voorspeld wordt dat de temperatuur over de tien graden zal reiken, dat deze temperatuur gepaard gaat met een zuiden wind stemt me nog vrolijker en laat mijn vissers bloed sneller stromen. Meteen worden er voorbereidingen getroffen om mijn plan uit te voeren. De volgende dag ben ik met een kleine hoeveelheid voer op pad om mijn stek, die op het oog heb, wat aan te voeren. Dit voorjaar is het de bedoeling om wat vaker korte sessies te vissen op verschillende stekken (in plaats van langere nachtsessies). Hopelijk kom ik zo meer te weten over het desbetreffende water. Het plan is als volgt, stekken waar ik in het verleden succes heb behaald worden aangevoerd en bevist tijdens de aasperiodes, die ik een aantal jaren geleden al in kaart heb gebracht. Bij iedere voerbeurt wordt er een observeer ronde gemaakt op het betreffende stuk kanaal en met deze informatie hoop ik mijn voordeel te doen.
karper voorjaar 1 1
We zijn meerdere voerbeurten en observatie rondes verder met nog geen enkel teken van leven aan het oppervlak. Meerdere malen heb ik een stuk van 3 kilometer kanaal afgestruind en geen vis activiteit kunnen waarnemen. dit is niet goed voor het vertrouwen en de weersvoorspelling maakt het er echter ook niet aangenamer op. Ik besluit om me nog iets meer te gaan concentreren op de stekken waar ik in het verleden succes heb gehad en naar een voerbeurt of 5 zonder enige vis activiteit te hebben gezien, vis ik met een oud pannetje over mijn plek of er nog voer op mijn stek aanwezig is. Ik vang geen boillie maar kom met mijn netje ook niet ver genoeg om helemaal achter het talud te komen. Ik besluit mijn voer ook wat dichter aan de kant te strooien, zodat ik de volgende dag, er toch met het netje bij kan komen om zo een indicatie te krijgen of de voerplek wel bezocht wordt. De volgende dag is aangebroken en ik wil naar mijn voerplek om te checken of het voer is opgegeten. Aangekomen bij het water kom ik erachter dat het netje waar het mee moet gebeuren nog thuis tegen de schutting staat te drogen. Ik sta te twijfelen om terug te rijden naar huis om het netje op te halen. Maar er ligt ook een set stalker hengels in de auto die ik eerder die dag had aangeschaft. Deze had ik aangeschaft om zo mobiel mogelijk te zijn aangezien er 7 min gelopen dient te worden om op de stek te komen. Verder geen materiaal bij mij alleen een onthaakmatje wat ik gebruik bij het doodaasvissen op snoek. En het nieuwe meerdelige schepnet wat het stalker setje compleet moest maken. Geen tas met klein materiaal dus lastig vissen zonder lood en onderlijn. Opeens bedenk ik mij dat er nog wat materiaal in de auto ligt wat ik in mijn laatste winter sessie had gebruikt. Een potje pop ups en een inlinelood met tube. Tot mijn grote verrassing zit er een onderlijn in het pop up potje met de boilie er al aan. Ergens moet ik wel lachen om dit knullige optreden maar goed het materiaal voor 1 hengel is compleet en na een minuut of 10 ben ik met opgetuigde hengel in de hand op weg naar de stek. Even later ligt de montage op zijn plek. Ideaal is het natuurlijk niet maar goed, ik zit een test sessie. Na anderhalf uur heb ik nog weinig geduld en besluit om alvast het voerplekje, 40 meter naar links, te voorzien van wat boillies. Ik ben nog geen 5 stappen onderweg of ik hoor een gierende molenslip, snel naar de hengel en hangen! De lach op mijn gezicht kan ik niet onderdrukken en na een 5 tal minuten ligt er een prachtige schub in mijn net. De onzekerheid van de laatste observatie rondes glijdt van me af en heb er helemaal vertrouwen in dat het goed gaat komen. Het voer gaat weer te water en ik ga tevreden huiswaarts en begin met het plannen van de aankomende sessies.
karpervoorjaar 2
Na 2 avonden voorvoeren moet het weer gebeuren tijdens een avond sessie. Nu ben ik op alles voorbereid en ik ga vol goede moet en met een thermos fles vol koffie op pad. De hengels worden op de beoogde stekken gepositioneerd en het wachten kan beginnen. Ik schenk mijn eerste kop koffie in en word opgeschrikt door een aantal piepen, ik haast me naar de hengel (een zakker), ik pak de hengel op en begin als een bezetene de boel binnen te draaien, een meter of 10 van de kant voel ik weerstand en een dikke kolk verraadt de rest. Na een goede vijf minuten is de vis klaar voor het net en glijdt de vis over het netkoord. Wederom een schub van ruim boven de tien kilo, die eenmaal liggend op de mat, de door mij gevoerde boillies uitschijt (deze lag er vol op). Na het terug zetten van de vis raap ik mijn materiaal bij elkaar en ga na het voeren huiswaarts. Het bewijs dat de vis ieder jaar weer op dit stuk kanaal aanwezig is, is een feit.
karper voorjaar 3
Na deze flitsende start worden de vangsten weer wat wisselvalliger, evenals het weer. Begin de maand mei is het weer een stuk beter aan het worden en komen de vissen met grote regelmaat in het net, ze laten zich regelmatig zien tijdens de observeer rondes. Als ik de vissen vind wordt er in de buurt van deze plek een voerstekje gemaakt. Vaak bevis ik deze dan binnen 2 dagen, met als resultaat, vis in het net. Ik schrijf dit stuk na een 15 tal korte sessies, met een gemiddelde duur van 3 uur per sessie. Met 12 aanbeten en 10 gevangen karpers is dit toch geen verkeerd resultaat.